Jumaat, 1 Mei 2009

PENUBUHAN PENGGERAK BELIA NEGERI SELANGOR DAN PENGGERAK BELIA TEMPATAN

SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor dijangka menubuhkan Penggerak Belia Negeri Selangor bagi merancang dan menggerakkan program-program pembangunan yang berkaitan modal insan di negeri ini.
Rancangan ini bertujuan melahirkan kepemimpinan belia yang berwibawa yang dapat menjadi ejen perubahan kepada golongan belia di Selangor.
Bagi memastikan program ini meliputi semua peringkat, Penggerak Belia Negeri Selangor bakal diusahakan bersama dua lagi struktur organisasi, iaitu Penggerak Belia Tempatan untuk peringkat Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Pengerak Belia Tempatan (PeBT) peringkat Zon. Majlis pelancaran khas diadakan pada 6 Jun 2009 sempena sambutan Hari Belia peringkat Negeri Selangor.
Bagi memastikan belia wanita tidak ketinggalan dalam rancangan ini, keahlian bagi setiap jawatankuasa Penggerak Belia Tempatan di peringkat zon mestilah sekurang-kurangnya 30% daripada wanita. Jikalau pengerusinya lelaki maka timbalannya wanita, dan sebaliknya.
Penggerak Belia Negeri Selangor dipengerusikan oleh Dato’ Menteri Besar manakala PeBT dipengerusikan oleh Yang Dipertua atau Datuk Bandar. Penggerak Belia Tempatan Peringkat Zon pula diketuai oleh ketua belia tempatan dan keahliannya dianggotai oleh belia pelbagai kaum yang berumur di antara 16-35 tahun.
Pelbagai program dan aktiviti yang bakal dilaksanakan bertujuan memastikan keaktifan dan penglibatan golongan belia dalam masyarakat, yang secara tidak langsung melahirkan bakat kepemimpinan belia yang berwibawa.

TAN SRI ABDUL KHALID IBRAHIM
MENTERI BESAR SELANGOR

Tiada ulasan: